01 Ekim 2006

Cola Kurda

1 Ekim 2006 Pazar, Milliyet'ten.

Cola Turca çıktığı günden beri, her biri dev birer sosyolojik araştırma meselesi olabilecek reklamlarıyla bir milleti duygudan duyguya sürükledi. Önceleri "gençlere göre milliyetçilik" kaidesi üzerine kurulan reklamlar ramazan ayını idrak ettiğimiz şu günlerde direksiyon kırdı ve yeni sosyolojik deryalara yelken açtı.

Yeni reklam şöyle. Bir masada, güneş batarken dedeyi görürüz. Torunuyla masada oturmaktadır. İftar masası. Sonra masa uzar uzar, Türkiye'yi sarar. Güneydoğu'dan başlayan masa Karadeniz'i dolaşıp Marmara'dan geçip Ege kıyılarından denize atlayıp Gökçeada'dan çıkmak suretiyle memleketi birbirine bağlar. Ezcümle: Cola Turka ile masaya oturan halkımız, yani biz, hepimiz aynı sofradayızdır. "İnanç Dünyası" tonuyla bir adam şöyle der: "Şükürler olsun bizi aynı sofrada buluşturana!" Vesaire vesaire...

Kürt meselesinin ve azınlık haklarının tartışıldığı şu günlerde efervesan gibi reklam; gaz giderici. Cola Turca ile masaya oturanların hepsine Türkçe konuşturunca ne sevimli görünüyor her şey değil mi? Meseleye "Bizi birleştiren tek şey aslında dinimiz" demek ne şeker oluyor millet birbirini boğazlarken. Ve iftar sofrasına oturmayan tek bir kişi kalmayınca memlekette ve herkes bundan mutluyken... Cola Kurda, Cola Lazka, Cola Ermenika olmasa bütün memleket Turca!

1 Comments:

Blogger elixir said...

Tespit güzelde, İstanbuldan bakınca herşey güllük gülistanlık bizim camia için...
Gerçi reklamı da seyredenler bu denli sosyolojik olarak algılamıyorlardır kanımca.

Salı, Ekim 03, 2006 5:00:00 ÖS  

Yorum Gönder

<< Home